Va snäll och definiera er.

Jag har ett dilemma. 
Jag visste inte om att den fanns fören jag läste kommentarerna till Slutpixlat "de rasistiska myterna, svar på tal" innan idag. 
Enligt en hel drös gav detta inte svar på tal och en annan drös försökte komma på kryphål för att kunna försvara sig och sina illa dolda rasistiska åsikter. 
Och det är här mitt problem kommer in, för det var en kvinna i kommentatorsfältet som använde begreppet "genuint svensk". 
Jag läste detta vid halv tolv idag och jag sitter fortfarande och tänker på det. Vad är genuint svensk? 
Är det någon som min karl som vars föräldrar och morföräldrar kommer ifrån Norrland och har inget utländskt påbrå (vilket inte lämnar så många kvar i Sverige om vi ska köra en etnisk utresning. Erhm) eller någon som mig som är född och uppvuxen i Sverige, har sjungit nationalsången på skolavslutningar, inte talat något annat språk än svenska hemma (talar även engelska hemma ibland, men ja ni förstår) samt inte firat något annat än svenska högtider. 
Detta gör mig kluven då jag vet om att jag både är (om jag ska hårddra det) andra generationens och tredje generationens invandrare. 
Min morfar kom från Ryssland, för att fly undan kriget - mötte en svensk kvinna, blev kär och stannade kvar. Mysigt eller hur? 
Min far är född i Danmark men min farfar är från Småland och träffade min power-kvinna till farmor på en dans, de blev kära och hon flyttade till Sverige när min far var född. 
Ni ser mitt dilemma eller hur? 
Hur ska jag kunna hävda att jag är geniunt svensk när jag egentligen är en internationell cocktail av olika nationaliteter? 
Men vart ska jag ta vägen om sverigedemokraterna får makten och börjar instifta några av deras utspel omkring rättväsendet och hur de tycker att rättvisa ska utformas. För om tredje generationens invandrade ska kunna bli utsparkade så borde jag också, för att hårddra det, bli utsparkad då också - till mitt "hemland" fastän jag idag inte har någon jädra aning om hur språket fungerar samt har någon kulturell kompetens från det stället. Och hur det ser ut i Ryssland idag så tror jag inte heller att jag skulle vara välkommen. Just sayin'. 
Även Danmark kommer in i spelet här, för visst, jag har varit i Danmark en hel del då jag kommer ifrån Helsingborg, men jag skulle inte hävda att jag behärskar språket så värst bra eller har någon kontakt med den sidan av min släkt. Vi ligger helt enkelt för långt ifrån varandra rent kulturellt. 
 
För att återknyta så kan jag säga att jag vet inget annat än hur det är att bo i Sverige. Jag har inte gjort något annat och visst, vi har en matroska docka i vardagsrummet och jag har lite arv från min morfar men... Inget direkt som skulle få mig att börja hävda att jag egentligen inte är något annat än svensk. Jag reflekterade inte så värst mycket över det när jag var mindre, när någon frågade mig om vart ifrån jag kom ifrån eller om jag var jugoslav/bosiner etc (jag har heller inget emot andra människor, jag har en hel drös med härliga människor som kommer ifrån överallt i världen. Det blir mysigare på det viset ;) ) Jag säger att jag är ryss av ren lathet, för att jag inte orkar bli utfrågad om min släkthistoria eller för att det är lättast så. Folk nöjer sig med det och varför ska det vara så?
Ser jag ut att vara något annat än svensk? (tydligen.....) 
Och vad är en genuin svenne? 
Går det ens att vara det i dagens samhälle? 
Tydligen. 
 

  0 kommentarer på "Va snäll och definiera er."


Skriv en trudelutt här :):

Namn:
Kom ihåg mig?
E-post:

Bloggadress:

Kommentarer:

 photo 78add885-675c-40fd-992d-c2e2b0a9c8b2_zpsb756dd9c.jpg

Dreams About Jane Doe

Follow on Bloglovin


Kontakt/sponsorer:
  • stephiethurow@gmail.com

    Design laget av Julie Viktoria